Anton Heyboer®


 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

Pulau Weh, bij Sumatra

1924

Anton Heyboer (toen nog Heijboer) werd op 9 Februari 1924 geboren om 6 uur in de ochtend op Pulau Weh.

Zijn vader Johannes werkte bij de Shell als technisch tekenaar. Zijn moeder was onderwijzeres in het Nederlandse schooltje.

 

Pulau Weh is een klein eiland bij de noordpunt van Sumatra. De stad op Pulau Weh heet Sabang, 17 km ten noorden van Banda Aceh op Sumatra.

 

Op Pulau Weh, in de Sabang-baai, lag de Nederlandse haven, waar schepen konden bunkeren en eventuele reparaties konden laten uitvoeren.

 

Deze haven bestond uit een baai met een aantal loodsen er omheen en een kolen opslag. Er woonden maar heel weinig Europeanen. Johannes maakte tekeningen van de beschadigde scheeps-onderdelen, stuurde deze op naar Europa, en vervolgens kwam er een nieuw onderdeel terug.

 

Anton's moeder had geen tijd voor de kinderen, dus zorgde een baboe voor ze. Jami, een Hindoestaanse. Zij is voor de kinderen de enige geweest, die veiligheid bood. Hoewel ze maar een paar maanden voor Anton zorgde, is ze in zijn herinnering levend gebleven.

Afscheid van Jami.

 

Met zusje Joke.

 

Terug in Nederland, Voorburg. Met tante Bep, schoonzuster van zijn vader.

 

Met moeder en zusje Joke in Voorburg,

 

Anton's vader was een moeilijke man, maar hij heeft zijn kinderen wel heel veel algemene kennis bijgebracht. Hier horen zij voor het eerst in hun leven de radio.

 

Anton met zijn vader.

 

De dierbare driewieler.

 

Met zijn ouders en oma en tante van vaders kant.

 

1928, 4 jaar oud.

 

Juli 1933 De laatste foto die in Holland wordt gemaakt. Het gezin vertrekt naar Curaçao.