Anton Heyboer®

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer  

 

"Anton Heyboer 1950 - 1965"

Leo Duppen werkte ruim 5 jaar aan zijn tweede overzicht van het werk van Anton Heyboer. Het eerste boek was indrukwekkend, het gaf voor het eerst een goed beeld van de ontwikkeling van Anton's werk. Dit tweede boek (twee delen, 791 pagina's) volgt niet alleen de weg vanaf de eerste ets tot aan 1965, maar ook vertelt het heel veel over Anton zelf.

Heyboer-1950-1965
De opengeslagen voor-kaften

 Het verslag van het leven van Anton en Maria van 1959 tot 1965 uit het archief van dr. Piers is bijzonder. Dit archief bestaat uit kleine kaartjes met datum, witte met een kleine foto van een ets of tekening, roze met notities door dr. Piers over wat hij met Anton beleefde en wat Anton hem vertelde. Het doet mij denken aan sommige werkelijk grote schrijvers, die zonder enige inbreng van eigen gedachten een lezer tot diep in de ziel kunnen laten doordringen van een persoon. Deze simpele notities geven een blik in Anton's ziel.
De manier waarop Anton uitdrukking gaf aan zijn ziel en zijn leven wordt ook verteld door zijn werk, omdat hier de ontwikkeling zichtbaar is. Hoe een ets soms opnieuw gebruikt wordt als deel van een latere ets die de oude situatie omvat of er uit voortkomt. Hoe totaal verschillend de afdrukken van dezelfde plaat kunnen zijn naar gelang de omstandigheden. Verhalend in een serene rust tot aan woest en donker door heftige emoties.

 

Oeuvre Catalogue

23,5 cm. breed, 26 cm. hoog, 791 pagina's, teksten o.a. van Anton Heyboer, Leo Duppen en dr. Jan Piers.
Ontwerp Leo Duppen.
Foto's: vele verzamelaars, liefhebbers en musea.

Uitgebreide beschrijving van "Anton Heyboer 1950-1965" door Leo Duppen

Te koop bij Leo Duppen en in Museum JAN in Amstelveen.

Op 21 Juni werd dit boek gepresenteerd in Museum JAN. Tot het einde van de tentoonstelling (eind November) is het daar te koop voor €85. Vanaf 1 December €98,50.

De tentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen is open van 22 Juni tot 29 September 2024.
Voor informatie: mail naar info@museumjan.nl
Adres: Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Over de tentoonstelling zie de vorige nieuwsbrief met ook link naar AvroTros opname.