Anton Heyboer®


 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

Verhalen van Anton over zijn leven

In 1952 werd Anton uit het Paradijsje gezet, door een valse beschuldiging. Hij vertrok met Elsa naar IJmuiden, waar zij de hele zomer bleven.

Anton: "en dan die visserij... Die visserij, dat heeft zoveel kanten, dat is zo'n groot gebied om te zeggen, ik kan weer, net zoals met het kamertje van Boot, kan ik dus de intentie zeggen.
Die was dat ik me in een roeivlet, zoals ik nu ook weer hier achter aan het land heb liggen, en Helderse vlet heet dat, ook van de koperen ploeg, de loodsvletjes waar ze in roeien van Amsterdam naar IJmuiden, binnenvletjes zijn het, waar de loods mee aan boord gaat en van boord, dat ik me in zo'n vletje de pieren uit liet drijven. De zee op liet drijven. En dan richting Bloemendaal of richting Den Helder en zo. Dan roeide ik me tot in de golfstroom en in de golfstroom liet ik me door het tij meevoeren. Dat vond ik geweldig om me op de bodem van die vlet liggend en dan in die grote golf dalen.. Dat is in de periode Puck Wijnands. Die visserij is namelijk versnipperd over diverse tijden. Ik ben met Puck Wijnands al in de visserij geweest, ik ben later met Erna het weer geweest.