Anton Heyboer®

Anton Heyboer

 

Leven als kunst
kunst als leven

Anton Heyboer

 

Anton's werk 1978

 In 1978 was de taak, om een oplossing te vinden voor vier vrouwen inplaats van twee, volbracht. Tenminste in het dagelijks leven. Maar Anton moest in het werk nog nieuwe en andere beelden vinden. Hij keerde terug naar zijn begin, hij maakte heel veel etsen die de symbolen uitbeeldden.

 Deze symbolen zijn allemaal terug te vinden in het boek "Het Systeem van Anton Heyboer", dat hij tussen 1951 en 1955 schreef. Hij gaf de etsen de nummers van de pagina's in het boek.

 

"The end of saying".
 In het begin van het jaar 1978 maakte Anton nog werk, dat voortging vanuit het werk zoals het gegroeid was, maar hij wist dat hij een nieuwe weg in moest gaan. Het teruggrijpen op de vroege symbolen begon halverwege het jaar.

 

 Anton maakt een serie etsen, die gebeurtenissen uit het verleden terughalen. Zie "Herbeleven van het systeem" (opent in nieuw venster)

 

 

Heilig Dier

 "Heilig Dier", ets op van Gelder papier, 50 x 65 cm, plaat gemaakt in 1978, afgedrukt in 1979.

 

 Hij schilderde in 1978 heel veel. Of eigenlijk leek het meer op notities maken op linnen. Steeds weer mogelijkheden onderzoeken, het systeem uitbreiden, maar dan ook vaak weer stukken weghalen.