Hoe ontstaat een hotel
De Heyboer-tentoonstelling in Chateau de Raay in Baarlo duurt nog tot 31 Juli. Door deze tentoonstelling konden we een kijkje achter de schermen nemen van een hotel. Hoe ontstaat zoiets? Iemand moet het idee krijgen, of is er een hotel-keten die overal geschikte gebouwen opkoopt en er iets commercieels van maakt?
Nee dus, in elk geval niet bij dit hotel. In 1999 waren er nog maar zo weinig missie zusters in het klooster in Baarlo dat het verkocht werd. Twee mannen kregen het idee dat er wat moest kunnen met dit prachtige klooster. Frank van Berlo en Peter Willems. Ze waren allebei kunstliefhebbers en wilden iets maken waar kunst centraal stond. Er was veel enthousiasme nodig, want alle gebouwen waren in ernstig vervallen staat. Kennis? Ja, dat hadden ze ook wel, maar om iets als dit overeind te zetten... Toch durfden ze het aan. Frank Faessen voegde zich ook bij hen.
Frank van Berlo is projectontwikkelaar, Peter Willems zeefdrukker, Frank Faessen is reorganisator van bedrijven met als hobby het verbouwen dat daarbij komt kijken.
Gedurende het project veranderde de bestemming steeds meer richting hotel. Een hotel gecombineerd met kunst. Eerst zouden er zo'n 20 kamers komen, maar het groeide ongemerkt door tot 50 kamers.
In 2000 werd er begonnen, voorlopig met afbreken. Vijf jaar later was het eerste deel klaar, en toen hebben ze een exploitant gezocht en gevonden. Een jaar later werd ook het laatste deel geopend.
Hoe dat verbouwen in zijn werk ging...? Ze begonnen gewoon. Er was niet een uitgewerkt plan van wat er allemaal moest gebeuren. Wel "ongeveer", dat wel, ze hadden ideeën genoeg.
Toen deze foto's gemaakt werden, hadden ze nog niet eens iets bij de gemeente aangevraagd. Pas daarna, maar ik denk dat de gemeente heel blij was met wat ze aan het opzetten waren, dus de vergunningen kwamen er.
Op deze foto kijkt u van boven af op de hof, met links de constructie van de wintertuin. Ze hadden 7 mooie pilaren op de kop getikt, gietijzer, van een station. Ze hebben ze op het oog neergezet, op zo'n manier dat ze zelf de ruimte die er onder en ertussen ontstond, mooi vonden. Toen een bedrijf in de buurt gevraagd of ze daar een dak op zouden kunnen lassen. Een ander bedrijf of het mogelijk was daar glas op te leggen dat tegelijkertijd als verwarming zou fungeren. Koperpoeder tussen het glas geleidt stroom door die door de zonnewarmte wordt opgewekt. Het is allemaal prima gelukt, nu is er een ruime gezellige wintertuin waaronder het ook - of misschien juist - heel gezellig is als het buiten regent of stormt.
De keuken en de wintertuin eerst, halverwege de verbouwing. En hieronder de wintertuin nu.
De prachtige tuin met op de achtergrond Chateau de Raay. In deze tuin zijn regelmatig exposities van kunstwerken.
Hetzelfde pad maar nu de andere kant op, met Art Center de Raay waar de werken van Anton Heyboer te koop zijn. Maar overal in het hotel, de wintertuin en de oude kapel zijn werken tentoongesteld. Het is een totaal andere beleving dan in een museum of galerie. De werken hangen in het leven zelf, tussen de gasten die lunchen, wandelen, vergaderen, of ontspannen in de sfeervolle bar.
Frank Faessen weet heel veel over het werk van Anton Heyboer en zijn achtergronden te vertellen. Als u graag een rondleiding wilt langs de werken: bel of mail hem, dan maakt hij tijd voor u.
Ook zijn er nog twee rondleidingen, op 6 en 20 Juni, door de gezusters van Kleef, die we u warm kunnen aanbevelen. Zij vertellen buitengewoon levendig over werk, leven en gedachten van Heyboer.
Adres van Château de Raay in Baarlo:
Sandton Château de Raay
Raayerveldlaan 6
5991 EN Baarlo
Tel: +31 (0)77 – 3214000
Fax: +31 (0)77 – 3214079
|