In 2008 kwam Jan Verschoor, van Museum Jan van der Togt in Amstelveen, naar ons toe. Hij wilde graag een tentoonstelling maken van Anton's werk. Een grote en belangrijke tentoonstelling, een tentoonstelling die zou laten zien wie er werkelijk achter al die kleurrijke tekeningen te vinden was.
Ook in de daaropvolgende jaren is er een levendige samenwerking gebleven. Er is oud werk vanaf 1945 tentoongesteld. Maar ook werk van kort voor Anton's dood.
De ruimte van het museum is ideaal om het werk goed te laten uitkomen. Voor onszelf is het steeds weer een verrassing om werk, dat wij alleen als aparte bladen kennen, daar in volle glorie in zijn geheel te zien.
Ook dit jaar heeft het museum werk van Anton opgehangen. Beneden, in de grote zaal, een groot schilderij uit 1976, boven hangen kleinere werken.
Dit is de tekst van de website van Museum Jan van der Togt:
Van 10 december 2014 tot en met 1 februari 2015 zijn in Museum Jan van der Togt schilderijen en grafische werken te aanschouwen van kunstenaar Anton Heyboer. Deze werken maakte hij tussen midden jaren ’70 en het begin van de 90-er jaren. Ook zijn er een aantal klei-objecten te zien die Heyboer in 2004 aan het museum heeft geschonken.
Anton Heyboer (1924 – 2005) is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn excentrieke levensstijl. Het is echter juist door die levensstijl dat Heyboers kunstenaarsschap dikwijls onderbelicht bleef.
Hij werd tijdens zijn leven letterlijk gek verklaard, levend als zonderling zonder contact met de wereld om zich heen, levend in een eigen kosmos, voorzien van niet meer dan de elementaire levensbehoeften voor hem en zijn gezin. Hij dreef de spot met het elitaire kunstcircuit, maar staat desalniettemin hoog aangeschreven bij toonaangevende musea over de gehele wereld.
Heyboer was constant op zoek naar een uitdaging in zijn werk. Zijn schilderijen zijn beeltenissen van wulpse vrouwen met overdreven rondingen, zijn boot waar hij in 1951 enige tijd op woonde, zijn leven op zijn boerderij en figuren uit de bijbel vermengd met beeltenissen die doen denken aan prehistorische grottekeningen.